Opleiding Klas 244

We begonnen, zoals alle klassen in de Van Ghent kazerne en we maakten kennis met onze "drillers" Sgt Swaghoven en Kpl Oliemeulen. We werden "gevormd" tot wat nu nog steeds blijkt.... een hechte eenheid. Waar we later ook zaten, 12e of 10e compagnie, in de West of op een bootje, als we elkaar later weer tegenkwamen. kwam je een kameraad tegen..

We gingen de eerste week al direct op bivak... het allereerste tentzijltje aan elkaar knopen, met een buddy in je tentje (Boy Rikkers was mijn eerste buddy). 's Morgens voor dag en dauw in je sportwitje hardlopen voordat je ging schaften. In de Van Ghent werden we afgeknepen, ik zie ons nog lopen in het Kralingse bos op onze platte gympies. De bedoeling was natuurlijk om de zwaksten te lozen. Later gingen we naar de VBHKaz en AOKTexel. Mooie tijden nu, al dachten we er toen beslist anders over.
We hadden ontzag voor de Sgt en de Baks, ook al leerden we ze ook anders kennen (....Texel, Swaghoven...) We werden getracteerd op termen die regelmatig herhaald zouden worden..... "Marinier, kapper!" en deze was ook leuk...."Marinier Mes, pak er maar tien"
De huidige mariniers zouden lachen om onze uitrusting, die tot begin jaren 80 bestond uit troep, wat door de Amerikanen uit de 2e wereldoorlog was achtergelaten omdat het toen al verouderd was.....
(De foto's zijn erg vergeeld, maar zijn we dat zelf ook niet inmiddels?)

   ons eerste bivak     ..in onze barak    ...In de VBHkaz ... pak er maar tien     ..piepers jassen op Texel

   Voor meer foto's uit die tijd, klik dan hiernaast....    Opleidingsfoto's Homepage Mariniers