De oefening op Puerto Rico / Vieques

In mijn schoenendoos heb ik veel negatieven gevonden uit o.a. mijn Antillen periode. De foto's maakte ik destijds met een toen al zeer gedateerd Kodak- Instamatic cameraatje. De negatieven heb ik gedigitaliseerd en met wat trucs weer heel behoorlijk gekregen......

1979.
Vanaf Curacao vertrokken we aan boord van een Amerikaans schip op oefening naar Puerto Rico en het kleine Vieques. De trip duurde van 27 januari tot 7 feb.
Uit de documentatie die ik er over terug lees kunnen we achteraf stellen dat het een van de slechtst georganiseerde oefeningen was, daar was iedereen het van hoog tot laag mee eens.
Het was er veel heter dan op Curacao, door het ontbreken van de passaat-wind. Het was ook de trip waar ik veel problemen had met Sgt. Thielman (we noemden hem niet voor niets "Papa" Thielman, afgeleid van zijn andere bijnaam.... Idi Amin Dada) Mijn probleem betrof het beruchte 'wapenschild incident' aan het einde van de oefening, waar met name Kees de Leeuw en ik de dupe van werden.

Wat wel erg leuk was, was het drie-daagse uitje vanaf de Marinebasis van de Amerikanen naar de hoofdstad, San-Juan. We gingen met een paar taxi's naar de stad en eenmaal in de eerste de beste kroeg aangekomen daar, waren we binnen 10 minuten verzeilt in een enorme knokpartij, waarbij de barkrukken naar buiten vlogen......  Ook de befaamde "muntjes" verwarming in een stripteasetent deed de nodige beroering ontstaan...... we moesten er maken dat we wegkwamen.

Vieques is ook het eiland waar ik pas echt een spinnen-fobie op heb gedaan. De tarantula's waren griezels groot.
Een van de spectaculairste onderdelen van de oefening was de debarkatie van het schip...... We zaten opgepropt in een snikhete M-track, die vervolgens op zee gewoon de klep afreed en in het water plonsde. We konden niets zien en dan voel je je echt overgeleverd aan de Goden. Eenmaal op land is het indrukwekkend om zo'n zwaar stuk staal zien te varen , vervolgend uit het water te zien kruipen, waarna het ding gewoon verder rijd.
Ook de verplaatsingen in de Chinouk heli's waren een beleving..... we waren tenslotte jochies van een jaar of 20.

Op een van de foto's hierboven zien we Kees de Leeuw een beetje verdwaast rondlopen op een strand in San-Juan. Zoveel moois had hij in geen tijden gezien....

Mariniers homepage